۱۳۸۸ فروردین ۱۱, سه‌شنبه

روشنفکر کیست؟


وقتی به تاریخ انقلاب ایران رجوع می کنم به کررات صحبت از روشنفکران چپی و اسلامی می کند و این چیزیست که از درک من خارج است یعنی آنچیزی که کلمه ی ترکیبی روشنفکر Intellectual به من القا می کند اینست که یک انسان آزاد با تفکری آزاد که در بند هیچ تفکر ایدئولوجیکی نیست و این قدرت را دارد که به هرچیزی شک بکند و زیر سوال ببرد،هیچ خطوط قرمزی را در تفکر نمی پذیرد و در رابطه با همه چیز آزادانه فکر میکند ، در تصمیم گیری از منطق و عقل بهره می برد و اگر کسی در رد عقیده اش سخن می گوید اورا پس نمی زند و حرف او را می شنود و برآن تفکر میکند. با یک همچین تعریفی پذیرفتن یک کمونیست و یا یک اسلامیست و یا هر کس دیگر که در چهار چوب ایدئولوجی خاصی فکر می کند به عنوان یک روشنفکر برای من قابل فهم نیست، به تعبیری دیگر چگونه می توان گفت "روشنفکر اسلامی" این واژه یعنی چی ؟ کسی که در چارچوب یک ایدئولوجی فکر میکند و خط و مرزی برای خودش ایجاد کرده و از آن خط و مرز دفاع میکند چطور میتوان به او به عنوان یک روشنفکر نگاه کرد،به دید من واژه ی روشنفکر واژه ایست مقدس و کمیاب و نباید آنرا بی خودی به هر کسی نسبت دهیم ، به دید من روشنفکر فروغ بود، صادق هدایت بود، تمام آنهایی که از خط ها گذشتند و سوالهای جدیدی را مطرح کردند، سوالهایی منطقی و برگرفته از تفکر. نمی دانم شاید روشنفکر تعاریف مختلفی دارد که من از آن بی خبرم، اگر اشتباه میکنم راهنماییم کنید.

پ.ن: انسانها می توانند عقاید و نظرات مختلفی داشته باشند ، می توانند دینی فکر کنند و یا تحت ایدئولوجی خاصی زندگی کنند، قصد بنده در متن بالا توهین و یا بی ارزش دانستن اعتقادات آنان نیست، مشکل زمانیست که این تفکرات از حالت فردی خارج شده و به یک جامعه اجبار شود.

روشن فکر در دایره المعارف معین اینگونه آمده : آنکه داراي انديشه روشن است . (فرهنگ فارسي معين ).
  • کسي که در امور با نظر باز و متجددانه نگرد . (فرهنگ فارسي معين ). نوگراي . تجددپرست . تجددگراي . آنکه اعتقاد به رواج آيين و افکار نو و منسوخ شدن آيين کهن دارد.

  • Intellectual WIKI
    نظری در رابطه با روشنفکر دینی
    روشنفکر ویکیپدیا

    هیچ نظری موجود نیست:

    ارسال یک نظر